6 Ekim 2009 Salı

HANİ BANA SANAT

Hani Bana Sanat


1983 yılında Cumhuriyet’in 60. yıl kutlamaları çerçevesinde Londra’da sergi açmam için yapılan teklifin bürokratik nedenlerle gerçekleşememesi ve Türk sanatçıların yabancı ülkelerde doğru olarak temsil edilemeyişi projemin başlangıç noktası olmuştur.

Bugün Türkiye’de yapılmakta olan çağdaş sanatın, sanatçıların yaratma özgürlüklerinin ve dünyadaki uygarlık düzeyini yakalayabilmelerinin, toplumsal aydınlanmaya önderlik eden Atatürk’ün sayesinde olduğuna inanıyorum.

Atatürk, Cumhuriyete adım atışımızı özetlerken şöyle demiştir: ‘Olanaksızlıklardan bu noktaya gelen bu toplum, bunun bilincinde olsa da unutmaya başladığında bunun anımsatılması yine sanatçılara düşecektir… Sanatçılarımız biz sizlerle gurur ve onur duyuyoruz. Çünkü sizler bu toplumun sesisiniz, kendinizle yarışın, kendinizi aşın, öyküneceğiniz tek ülkü kendi topraklarınızdaki uygarlığınız…’

Ekim Geçidi’nin daha çok sanatçı ve sanatseverle buluşmasını, Anadolu’dan başlayarak dünyayı dolaşma olanağına kavuşmasını, Türkiye’nin içeride ve dışarıda itibarını yükselten bir olguya dönüşmesini dilerim.

Ekim Geçidi yapay olarak var olan sanat kurumlarına ve sanat piyasasına yol gösterici özelliği taşımaktadır. Üniversitelerimizin katılımıyla bu sergilerimiz sayesinde en kısa zamanda eğitimli sanat ordusunun, eğitimsiz sanat ortamını kontrol edeceğine inanarak EKİM GEÇİDİ 9 sergimizin Anadolu’da Güzel Sanatlar Fakülteleri olan, hatta olmayan bütün kentlerde açılmasını diliyorum.

Ekim Geçidi’ne birincisinden başlayarak, sekizincisine dek emekleri geçen, zamanlarını veren, Türkiye Cumhuriyeti’ne inanan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.


İstanbul Modern Sanatlar Müzesi Derneği
Kurucu üyesi.

Gülsün Erbil 2009, Büyükada

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder